Pohanková mouka je vhodná na pečení chleba, rohlíků, koláčů, jemného cukroví, sušenek, palačinek, placek, na zásmažku, v bezlepkových potravinách slouží jako pojivo. Svoji hrubostí odpovídá polohrubé mouce. Vhodná také jako příměs do bílé mouky na zvýraznění chuti. Naše ověřené bezlepkové recepty Pohankové palačinky Ingredience: 1 vejce, 1 lžíce cukru krupice, špetka soli, 500 ml mléka, 200g pohankové mouky, 20g celozrnné mouky (nemusí být), olej na smažení, marmeláda na potření. Příprava:... Celý popis

Koupit za 46 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších
Zobrazit další nabídky

Popis

Pohanková mouka je vhodná na pečení chleba, rohlíků, koláčů, jemného cukroví, sušenek, palačinek, placek, na zásmažku, v bezlepkových potravinách slouží jako pojivo. Svoji hrubostí odpovídá polohrubé mouce.

Vhodná také jako příměs do bílé mouky na zvýraznění chuti.

Naše ověřené bezlepkové recepty

Pohankové palačinky

Ingredience: 1 vejce, 1 lžíce cukru krupice, špetka soli, 500 ml mléka, 200g pohankové mouky, 20g celozrnné mouky (nemusí být), olej na smažení, marmeláda na potření.

Příprava: vejce, cukr a sůl s částí mléka rozšleháme, přidáme mouku a postupně ředíme mlékem do hustoty palačinkového těsta. Těsto necháme 30min odpočinout. Nahřejeme pánev, vymažeme ji tukem a naběračkou na ni lijeme těsto. Smažíme z obou stran. Hotové potíráme marmeládou a stočíme do ruličky.

Bramborové šišky s mákem (porce pro 2 osoby)

Ingredience: 300g ve slupce uvařených, oloupaných brambor, 150g pohankové mouky, 1 vejce, sůl, rozpuštěné máslo, cukr, namletý mák.

Příprava: brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, oloupáme a najemno nastrouháme. Přidáme mouku, sůl, vejce a zpracujeme v těsto. Z těsta vyválíme dlouhou „žížalu“, kterou nakrájíme na šišky a vaříme ve vroucí osolené vodě až 3 min po vyplavení.

Z těsta se dají dělat také taštičky plněné povidly.

Tvarohový beránek (bábovka)

Ingredience: 250g cukru krupice, 250g rostlinného tuku (Hera, Zlatá Haná) + na vymazání, 3 vejce, 250g tvarohu (tučný z vaničky), 250g pohanková mouka, 3 lžíce kakaa (nemusí být), bezfosfátového prášku do pečiva (např. Alnatura z dm drogerie), pohanka krupice nebo pohanková kaše na vysypání formy, možno přidat ořechy, rozinky.

Příprava: Předehřejte troubu na 170°C. Do mísy dejte tuk, cukr a utřete elektrickým šlehačem do světlé pěny. Poté zašlehejte postupně vejce. Přidejte tvaroh a mouku s práškem do pečiva. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte pohankou kaší, popř. pohankovou krupicí a vlijte těsto. Pečte dozlatova. V průběhu pečení zakryjte pečicím papírem, pokud by uprostřed ještě nebyla upečená a na povrchu už ano.

„Prošívaná deka“ nebo také „Tvarohová peřina“ (buchta na plech)

Ingredience na těsto: 4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 2 hrnky pohankové mouky, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, bezfosfátového prášku do pečiva (např. Alnatura z dm drogerie), hrnku slunečnicového oleje, hrnku vlažné vody.

Ingredience na tvarohový dekor: 2 tvarohy (tučné z vaničky, stačí i jeden), 1 vejce, 3 lžíce cukru krupice, sáčku vanilkového pudingu (Alnatura - bezlepkový z dm drogerie).

Příprava těsta: 4 žloutky utřeme s cukrem, postupně přidáváme mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva, vodu, olej. Na závěr vmícháme sníh ze 4 bílků. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem.

Příprava tvarohového dekoru: tvaroh smícháme s vajíčkem, cukrem a pudingem.

Těsto na plechu nazdobíme a pokreslime tvarohovým dekorem (můžeme dát do sáčku, ustříhneme rožek a nakreslit mřížky). Pečeme 35 min na 180°C.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Šmajstrla
Množství 500 g
Druh pohankové
Bezlepkové ano
Bio ne